Rolada karpatkowa.

4.49 (144 ocen)

  • 2 godz.

Kiedyś natknęłam się na zdjęcie ciasta pieniek. Nie miałam możliwości spróbowania go, ale postanowiłam zrobić coś podobnego, na pewno daleko mu do oryginału :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto karpatkowe:
    1 szklanka wody
    pół kostki margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    ciasto czekoladowe:
    4 jajka
    pół szklanki cukru pudru
    pół szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    pół kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    pół litra mleka
    budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
    1 galaretka pomarańczowa
    1 kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Rolada karpatkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto karpatkowe. 1. Na karpatkę, gotujemy szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy by nie było grudek a ciasto ładnie odchodziło od brzegów garnka.
    Jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę. Dzielimy na dwie części, Pieczemy każdą w blaszce na rolady (40-40),najlepiej na papierze do pieczenia.
  • Ciasto czekoladowe. 2. Ciasto czekoladowe, Ucieramy żółtka z margaryną i cukrem, dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, ucieramy, dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą pieczemy na takiej samej blaszce co karpatki.
  • Upieczone ciasta. 3. Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową (cytrusową).
  • Zwijanie rolady. 4. Masa, Gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru, do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy. Do wystudzonego dodajemy margarynę i ucieramy na gładko.
    Robimy roladę,
    Jedną karpatkę odwracamy by wierzch z falami był na dole, smarujemy jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, kładziemy kremem do karpatki i znów smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu( zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo kremu wchodzi w nierówności a ciasto czekoladowe jest równe, więc można ładnie rozsmarować ).
    To samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym.
    Możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwinęły.
  • Gotowa rolada. 5. Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę, by powstała jedna wielka.
    Trochę pracochłonne ale efekt i podzielność gwarantowane.

Porady

Można zrobić dwie mniejsze rolady, ja tak zrobiłam na imprezkę szkolną, były bardziej podzielne a dzieci były zachwycone:) Czekoladowe ciasto najlepiej jednak naponczować bo przeważnie po brzegach jest twarde. Możemy to zrobić herbatą cytrusową, jak mają jeść ją też dzieci, lub likierem pomarańczowym - dla dorosłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować