Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna kakaowa rolada ze słodkimi truskawkami i chrupiącymi migdałami. Niebo w... buzi :)

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki maki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    200 g śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    250 g truskawek
    1/2 szklanki grubo mielonych migdałów (ok. 70 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Nadzienie: 100 g truskawek miksujemy blenderem na mus. Pozostałe truskawki kroimy w kostkę średniej wielkości.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, mus truskawkowy oraz migdały i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy kremem a na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao lub cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować