Rolada Jagodowa Poezja

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Orzeźwiające, mocno jagodowe ciasto to doskonały pomysł na niedzielne popołudnie przy kawusi z najbliższymi i z pewnością zaspokoi podniebienia wszystkich miłośników tych leśnych owoców. Smakuje rewelacyjnie !

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    3 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżeczki kakao

    Masa serowa
    250g białego sera
    0,5l śmietany 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek mleka
    4 łyżki cukru pudru

    Mus jagodowy
    2 szklanki jagód mrożonych lub świeżych
    2 jagodowe galaretki
    1/2 szklanki wody

    Poncz
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/4 szklanki wrzątku
    2 łyżki likieru amaretto

    Dodatkowo
    80ml śmietany 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    100g mlecznej czekolady
    cukrowe kwiatki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada jagodowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ixuhe5 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
  • image-1d93qan 2. Mus jagodowy
    Jagody przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmiksować blenderem, dodać sypkie galaretki i energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wystudzić i podzielić na dwie części.
  • image-1gu1mqw 3. Masa serowa
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać jedną część musu jagodowego i dokładnie wymieszać.
  • image-20loil2 4. Poncz
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, wlać alkohol i dokładnie wymieszać.
  • image-0gub3lj 5. Biszkopt przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30cm w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodam środek. Biszkopt lekko nasączyć ponczem
    i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z jagodami i ponownie wstawić do lodówki na około 30minut. Na wierzch wylać mus jagodowy i przykryć biszkoptem. Wierzch nasączyć ponczem i wstawić do lodówki na 60minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto z keksówki.
  • image-050jayy 6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Czekoladę rozpuścić
    w kąpieli wodnej i polać wyłożone ciasto. Na wierzchu udekorować ubitą śmietaną i kwiatkami z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować