rolada jabłkowa w kokosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwa do zrobienia, lekka, delikatna, mięciutka. Podałam ją na przyjęciu urodzinowym.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    na biszkopt:
    5 jajek
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    6 jabłek
    2 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki
    do obtoczenia:
    3-4 łyżki bitej śmietany
    150 g kokosu
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Rolada Desery

Rolada jabłkowa w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170*C przez około 30 minut. Ściereczkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, rozłożyć na blacie. Ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier i zawinąć ciasto razem ze ściereczką, odstawić.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, zalać odrobina wody i dusić do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać sypkie galaretki i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć, rozwinąć roladę, zdjąć ściereczkę i posmarować biszkopt masą. Zwinąć. Kokos uprażyć na maśle (można dodać cukru) i wystudzić.. Roladę obsmarować bitą śmietaną i obtoczyć w kokosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować