Rolada jabłkowa

4.49 (141 ocen)

Ciasto z jabłkami? A dlaczego nie rolada? Pychota :D

Składniki:

  • Biszkopt:
    *5 jaj
    *5 łyżek cukru
    *5 łyżek mąki

    Masa jabłkowa:
    *ok 1kg jabłek
    * odrobina cukru, nie pisze ile, bo każdy daje ile lubi lub wcale, ja dałam dosłownie 2 łyżki
    *1-2 galaretki pomarańczowe lub inne
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Z białek ubijamy pianę i dodać 2 łyżki cukru. Na żółtka wykładamy pianę i przesiewamy mąkę. Delikatnie wymieszamy, staramy się nie stukać łyżką o brzeg miski. Wylewamy ciasto na formę z piekarnika, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około15 minut w 200-220'C. Jeszcze ciepłą przekładamy na ściereczkę, zwijamy i zostawiamy do wystygnięcia.

  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Stawiamy garnek na ogień i prażymy jabłka z cukrem. Jak puszczą sok dosypujemy galaretkę i chwilę smażymy, żeby galaretka się rozpuściła. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Biszkopt rozwijamy smarujemy masą jabłkową, zwijamy. Zawijamy całą roladę w folię spożywczą i do lodówki. Potem dowolnie dekorujemy, ja posypałam cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować