Rolada grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy, myjemy,
większe kroimy w kawałki,
mniejsze pozostawiamy w całości.
Wrzucamy na wrzącą wodę
i solimy. Gotujemy 2-3 minuty,
odcedzamy
2.W maszynce do mięsa mielimy
1/3 grzybów, resztę kroimy
w małą kostkę. Mieszamy i ew.
doprawiamy do smaku. Cebule
obieramy, przekrawamy na pół
i kroimy w półkrążki. Na dużej
patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
cebulę i podsmażamy.
Gdy się zeszkli, wrzucamy osączone
grzyby i mieszając, dusimy
do miękkości. Doprawiamy
solą, pieprzem i ewentualnie
przyprawa uniwersalna. Odstawiamy do ostygnięcia
3.Ciasto rozwijamy i smarujemy
grubą warstwą nadzienia
(trochę grubiej przy brzegu,
który będzie w środku). Roladę
zwijamy, wierzch smarujemy
roztrzepanym żółtkiem. Przekładamy
do formy. Wkładamy
do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 180 °C i pieczemy
40-45 minut.
Komentarze