Rolada grzybowa

4.49 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 25 lat. Od dwóch lat jestem mężatką. Gotuję dla siebie i męża. Staram się, aby potrawy były ciekawe. Grzyby lubię w każdej postaci.

Składniki:

  • ● gotowe ciasto francuskie
    ● żółtko
    Nadzienie:
    ● 1 kg mieszanych leśnych grzybów
    ● 2 cebule
    ● olej
    ● pieprz
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada grzybowa 1. Grzyby oczyszczamy, myjemy,
    większe kroimy w kawałki,
    mniejsze pozostawiamy w całości.
    Wrzucamy na wrzącą wodę
    i solimy. Gotujemy 2-3 minuty,
    odcedzamy
  • Rolada grzybowa 2. W maszynce do mięsa mielimy
    1/3 grzybów, resztę kroimy
    w małą kostkę. Mieszamy i ew.
    doprawiamy do smaku. Cebule
    obieramy, przekrawamy na pół
    i kroimy w półkrążki. Na dużej
    patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
    cebulę i podsmażamy.
    Gdy się zeszkli, wrzucamy osączone
    grzyby i mieszając, dusimy
    do miękkości. Doprawiamy
    solą, pieprzem i ewentualnie
    przyprawa uniwersalna. Odstawiamy do ostygnięcia
  • Rolada grzybowa 3. Ciasto rozwijamy i smarujemy
    grubą warstwą nadzienia
    (trochę grubiej przy brzegu,
    który będzie w środku). Roladę
    zwijamy, wierzch smarujemy
    roztrzepanym żółtkiem. Przekładamy
    do formy. Wkładamy
    do piekarnika rozgrzanego do
    temperatury 180 °C i pieczemy
    40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować