Rolada drożdżowa z serem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dla smakoszy wypieków drożowych i sera.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    150 g mąki pszennej
    10 g drożdży świeżych
    1,5 łyżki oleju
    75 ml wody ciepłej

    FARSZ,
    150 g sera feta,
    4 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
    2 rzodkiewki czerwone
    bazylia otarta
    100 g pieczarek
    pieprz czarny do smaku,
    1 jajko do farszu,

    1 łyżka oleju do smażenia,
    1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada drożdżowa z serem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i wkruszamy drożdże.
    Dolewamy olej i ciepłą wodę .
    Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Po tym czasie wałkujemy na 2 prostokaty.
  • 2. Pieczarki czyścimy i kroimy na małe kawałki ,podsmażamy na 1 łyżce oleju. Studzimy.
    Następnie ser feta rozgniatamy widelcem i łączymy z przestudzonymi pieczarkami i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i wsypujemy pół łyżeczki bazyli. Mieszamy.
    Wykładamy na rozwałkowane placki ciasta.
    Posypujemy startą na drobnych oczkach rzodkiewką i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

    Zwijamy ciasto w rolade.
    Smarujemy rozmaconym jakiem i posypujemy ich wierzch odrobiną bazylii.
    Przekładamy rolady na folię aluminiowa i pieczemy 20-25 minut w temp.170 stopni C.
    Podajemy jako przystawkę pokrojoną w plastry, po skosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować