Rolada drożdżowa z prażonymi jabłkami

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Gorąco polecam!!!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 3 strucle

    Ciasto drożdżowe:
    3 szkl mąki + do podsypania
    180ml letniego mleka
    150g masła
    6 żółtek
    50g świeżych drożdży
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki oleju
    Cukier waniliowy

    Masa jabłkowa:
    1l prażonych jabłek
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kaszy manny - opcjonalnie
    Cynamon i cukier wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada drożdżowa z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aby ,,ruszyły”. Masło rozpuścić i schłodzić – ma być nadal płynne. Do przesianej mąki dać wszystkie składniki razem z zaczynem. Wyrabiać dłońmi ok. 10 – 15 minut ma ładnie odchodzić od rąk. W razie konieczności dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować na grubość ok. 4mm na prostokąt, wyłożyć chłodną masę jabłkową, posypać cynamonem. Zwinąć rolady – miejsca łączenia dokładnie zlepić. Boki rolady wcisnąć do środka aby nadzienie nie wypłynęło. Każdą roladę owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu aby ciasto mogło jeszcze troszkę podrosnąć. Ułożyć na blasze do pieczenia miejscem łączenia ciasta do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec aż rolady będą rumiane ok. 30 – 40 minut. Gdy się upieką wyjąć z piekarnika i studzić owinięte w dalszym ciągu w papier. Gdy będą zimne dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa: Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ¼ szklanki zimnej wody. Jabłka wyjąć ze słoika, zagotować. Do gotujących się jabłek wlać roztwór budyniowy i cały czas mieszając ponownie zagotować. Posłodzić do smaku. Gdyby masa jabłkowa była rzadka, wsypać kaszę mannę, ale już jej nie gotować. Masa zgęstnieje dzięki kaszy podczas pieczenia. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować