Rolada drożdżowa z masą orzechową.

4.47 (153 ocen)

  • 40 min

Ulubione ciasto mojej mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1/2 kg mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 kostka margaryny
    5 dag drożdży
    15 dag cukru
    4 żółtka
    szczypta soli
    łyżeczka masła


    Masa orzechowa:

    35 dag orzechów
    3/4 szklanki cukru
    łyżka masła
    1/2 szklanki mleka
    2 białka



    Polewa czekoladowa:

    1/4 kostki masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada drożdżowa z masą orzechową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczynka: 3 łyżki mąki, 5 dag drożdży, łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka, szczyptę soli dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałą mąkę, mleko, cukier mieszamy z roztopioną margaryną, żółtkami i wyrośniętą rozczynką. Ciasto wyrabiamy przez 5 min i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Masa orzechowa; zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i dokładnie mieszamy.
    Do przestudzonej masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę orzechową i zwijamy w rulon, który wkładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy przez około 50 min w temperaturze 180 stopni C.
  • 5. Polewa czekoladowa: Do roztopionego masła dodajemy cukier puder i kakao, dokładnie mieszamy.

    Upieczone ciasto dekorujemy polewą i wiórkami kokosowymi.

Porady

Jeżeli polewa jest zbyt gęsta to możemy dolać odrobinę wody i wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować