Rolada drobiowo-makaronowa z żurawiną i brokułem

0 (0 ocen)

Rolada z mielonego mięsa drobiowego, w którym skrywa się nadzienie z makaronu z żurawiną i różyczki brokułu. Bardzo smaczna i efektowna, doskonała na zimno z dodatkiem żurawiny do mięs. Można ją również podać na ciepło.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    800 g filetów z kurczaka
    80 g drobnego makaronu kolanka
    ok. 200 g żurawiny do mięs

    składnik podstawowy dodatkowy:
    8 różyczek brokułu

    składniki robocze:
    1 jajko
    sól
    mielone płatki chili
    chili w proszku
    1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 czubata łyżka suszonej zielonej pietruszki
    2 łyżki oleju

    dekoracja:
    różyczki brokułu
    listki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Rolada drobiowo-makaronowa z żurawiną i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy sól i mielone płatki chili do smaku, słodką paprykę, suszoną pietruszkę i żółtko. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia rysujemy kwadrat o boku 25 cm i wykładamy masę mięsną równą warstwą na powierzchni kwadratu. Wyrównujemy wałkiem przez folię spożywczą.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. 5 łyżek żurawiny do mięs miksujemy blenderem z 5 łyżkami ugotowanego makaronu, przyprawiamy solą i chili na pikantnie i łączymy z pozostałym makaronem. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i mieszamy z masą makaronową. Wykładamy na mięso zostawiając z jednej strony ok. 5 cm mięsa nieprzykrytego.
  • 3. Różyczki brokułu gotujemy na półtwardo, odcedzamy i układamy przez środek warstwy makaronu równolegle do boku z niezakrytym mięsem. Zawijamy obydwa brzegi mięsnego placka i sklejamy mięso.
  • 4. Roladę smarujemy olejem za pomocą pędzelka, zawijamy w papier do pieczenia i układamy w półokrągłej keksówce (tzw. comber) o długości 30 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby rolada dobrze stężała.
  • 5. Zimną roladę ostrożnie odwijamy z papieru, kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Podajemy udekorowane listkami pietruszki i różyczkami brokułu z dodatkiem żurawiny do mięs.

Porady

Plastry rolady można podgrzać na patelni na niewielkiej ilości oleju i podać na ciepło. Do żurawiny, którą podajemy jako dodatek do porcji rolady można dodać odrobinę chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Mięso Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować