Rolada czekoladowo - rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy do białości, resztę cukru dodajemy do białek i ubijamy na sztywno. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszamy razem. Do utartych żółtek dodajemy ubite na sztywno białka na końcu wsypujemy mąkę z resztą składników i mieszamy z masą drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na czystą bawełnianą ściereczkę i zawijamy biszkopt do wystygnięcia.
2.Masa: Jajka ubijamy na parze z cukrem ok 10 minut na pulchną masę, dodajemy czekoladę, ucieramy do rozpuszczenia i na gorącą wlewamy olejek rumowy. Studzimy i ucieramy z 1 kostką masła. 2 łyżki masy odkładamy do obsmarowania wierzchu rolady.
3.Biszkopt rozwijamy, nasączmy ponczem, smarujemy masą a wzdłuż środka rolady układamy pokrojonego w kostkę ananasa. Roladę zwijamy smarujemy kakaowa masą i posypujemy cukiereczkami.
Rady
Porady
Zamiast ananasa do środka rolady możemy dodać galaretkę.
Komentarze