Rolada czekoladowa z serduszkami i kremem ganach z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała rolada dla ukochanej osoby :) Owszem jest trochę pracochłonna , ale warta włożonej w nią pracy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto do ozdoby

    białko
    30 g cukru kryształu
    40 g mąki
    20 g miękkiego masła
    barwnik czerwony

    Ciasto na roladę

    4 jajka
    1 łyżeczka cream of tartar lub soku z cytryny
    60 g roztopionego masła
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
    1/4 szklanki kakao

    Ganache przygotowujemy dzień wcześniej

    2,5 tabliczki białej czekolady
    1 szklanka śmietanki 36 %
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada czekoladowa z serduszkami i kremem ganach z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki , wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy .Jedną część na różowo , drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.
  • 2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm na dno przycinamy szablon , na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut .
  • 3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie .Oddzielamy białka i żółtka.Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszysta masę , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy , wlewamy ostudzone masło , wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
  • 4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika , wyciągamy spod papieru szablon ,wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto . Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.
  • 5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem , ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
  • 6. Śmietankę podgrzewamy by była ciepła , ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę , zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :)
  • rolada 7. Masę rozsmarowujemy na cieście , pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków , zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować