Rolada czekoladowa z serduszkami i kremem ganach z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki , wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy .Jedną część na różowo , drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.
2.Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm na dno przycinamy szablon , na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut .
3.Robimy ciasto na roladę w tym czasie .Oddzielamy białka i żółtka.Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszysta masę , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy , wlewamy ostudzone masło , wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.
4.Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika , wyciągamy spod papieru szablon ,wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto . Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.
5.Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem , ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze.
6.Śmietankę podgrzewamy by była ciepła , ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę , zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :)
7.Masę rozsmarowujemy na cieście , pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków , zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :)
Komentarze