Czekolada i maliny to idealne połączenie. Wyśminity krem na bazie serka maskarpone i śmietany ze świeżymi malinami w czekoladowych objęciach ;)..nic dodać nic ująć!
5 godz.
Składniki:
na ciasto:
5 jajek
110 g cukru
100g mąki
30 g gorzkiego kacao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem malinowy:
250 g malin
0k. 5 łyżek cukru
150 ml śmietany kremówki
250 g serka typu maskarpone
5 g żelatyny (u mnie w płatkach)
dodatkowo:
ok. 100 g dżemu malinowego (lub z owoców leśnych)
Rolada czekoladowa z kremem malinowym (rotolo di cioccolato ai lamponi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksować z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Miksując na bardzo wolnych obrotach przesianą mąkę, proszek i kakao. Następnie delikatnie mieszając szpatułką dodać ubite białka.
2.Dno blaszkę o śwymiarach ok. 28-30cm wyścielić papierem do pieczenia (zmoczonym i wyciśniętym z wody), a boki posmarować olejem. Do tak przygotowanej foremki wylać ciasto i wyrównać poziom. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 10 min.
3.Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilkę (ok. 3 min.), aż przestygnie. Przygotować arkusz papieru do pieczenia, namoczyć go i odciśnąć. Rozłożyć na ubieczonym cieście, a następnie przewrócić blaszke do góry dnem (poóżcie sobie używając np. dużej deski). Usunąć z ciasta papier na którym się piekło i zwinąć je w rulon (zwijąć od szerej strony ciasta). Owinąć zwinięte ciasto (wraz z papierem) w wilgotną bawełnianą ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
4.Przygotować krem.
Maliny wsypać do rondelka dodać cukier i poczekać, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści (na początku można ewentualnie dodac odrobine wody). Gorące owoce zblenderować i przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się nasion.
5.Przygotować żelatyne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używając żelatyny w płatkach namaczam je w lodowatej wodzie przez ok. 5 min. następnie dobrze odciskam z wody i rozpuszczam w jeszcze gorących przetartych malinach (jeśli maliny przestygły można je jeszcze raz podgrzać, należy uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia). Wystudzić.
6.Zimną śmietanę kremówke ubić na sztywno. W osobnej misce rozetrzeć mikserem serek maskarpone, dodać przestudzone maliny. Lekko mieszając szpatułką do masy serowej dodawać stopniowo ubitą śmietanę. Krem wsadzić na ok 1 godz. Do lodówki, żeby lekko stężał.
7.Zwijanie rolady.
Przygotować duzy kawałek folii aluminiowej. Wyłążyć na nią odwinięty ze ściereczki rulon ciasta, delikatnie go rozwinąć. Posmarować dżemem malinowym (mozna go ewentualnie rozrzedzić wodą. Nałożyć na warstwę dżemu schłodzony krem i delikatnie zwinąć.
8.Zawinąć ściśle w folię aluminiową i pozostawić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Komentarze