Rolada czekoladowa z kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nikt się jej nie oprze.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - jajka- biszkopt: 6 sztuk
    - cukier: 7 łyżek
    - mąka: 9 łyżek
    - kakao w proszku: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - stopione masło: 1 łyżeczka

    - miękkie masło-kostka (na krem): 20 dekagramów
    - cukier puder: 4 łyżki
    - kakao holenderskie: 2 łyżki
    - koniak: 2 łyżki
    - mielone orzechy włoskie: 3 łyżki
    - gorzka polewa czekoladaowa: 1 opakowanie
    - bita śmietana (do dekoracji): 100 gramów
    - owoce (do dekoracji): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada czekoladowa z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto:oddziel żółtka od białek.Białka schłodź,ubij na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodaj masło i kakao.Ciasto ostrożnie połącz z pianą z białek.Rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze.wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 stopni.Piec około 30 minut.
  • 2. Upieczony biszkopt przełóż na wilgotną ściereczkę,zdejmij pergamin,ciasto zwiń w rulon.
  • 3. Maso utrzyj mikserem na jasnokremową puszystą masę ,powoli dosypując cukier puder.Krem maślany wymieszaj z koniakiem i mielonymi orzechami.Dodaj przesiane kakao.
  • 4. Wystudzony biszkopt odwiń,posmaruj przygotowanym kremem.Ponownie zwiń.Schłodź.Oblej stopioną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.Wstaw do lodówki na około 2 godzin.Przed podaniem ciasto możesz udekorować rozetkami bitej śmietany i kawałkami truskawek lub innych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować