Rolada czekoladowa z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto:oddziel żółtka od białek.Białka schłodź,ubij na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodaj masło i kakao.Ciasto ostrożnie połącz z pianą z białek.Rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze.wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 stopni.Piec około 30 minut.
2.Upieczony biszkopt przełóż na wilgotną ściereczkę,zdejmij pergamin,ciasto zwiń w rulon.
3.Maso utrzyj mikserem na jasnokremową puszystą masę ,powoli dosypując cukier puder.Krem maślany wymieszaj z koniakiem i mielonymi orzechami.Dodaj przesiane kakao.
4.Wystudzony biszkopt odwiń,posmaruj przygotowanym kremem.Ponownie zwiń.Schłodź.Oblej stopioną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.Wstaw do lodówki na około 2 godzin.Przed podaniem ciasto możesz udekorować rozetkami bitej śmietany i kawałkami truskawek lub innych owoców.
Komentarze