Rolada Czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czekolada zawsze i wszędzie.

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    125g cukru
    125g mąki
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki wody

    MASA ŚMIETANOWA
    360g śmietanki 36%
    2 opakowania śmietan fix
    100g czekolady gorzkiej

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy całe jajka z wodą i cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Lekko mieszamy od brzegów do środka.
  • 2. Ciasto przelewamy do dużej formy 35x35 posmarowaną i wyłożoną pergaminem. Pieczemy 12-15 min w temp. 190 stop. C. Po wyjęciu z piekarnika ciepłą roladę zwinąć w mokrą ściereczkę.
  • 3. Śmietankę ubijamy ze śmietanfixem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę dodajemy do ubitej, sztywnej piany i delikatnie mieszamy.
  • 4. Roladę smarujemy masą czekoladową i zwijamy. Trochę czekolady zostawiamy na górę do dekoracji.

Porady

Przed wyłożeniem masy na biszkopt można nasączyć go jakimś alkoholem lub ponczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy