Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy całe jajka z wodą i cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Lekko mieszamy od brzegów do środka.
2.Ciasto przelewamy do dużej formy 35x35 posmarowaną i wyłożoną pergaminem. Pieczemy 12-15 min w temp. 190 stop. C. Po wyjęciu z piekarnika ciepłą roladę zwinąć w mokrą ściereczkę.
3.Śmietankę ubijamy ze śmietanfixem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę dodajemy do ubitej, sztywnej piany i delikatnie mieszamy.
4.Roladę smarujemy masą czekoladową i zwijamy. Trochę czekolady zostawiamy na górę do dekoracji.
Porady
Przed wyłożeniem masy na biszkopt można nasączyć go jakimś alkoholem lub ponczem.
Komentarze