Rolada "czarny las"

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

przepis nr 500 i ... 2 lata na PP

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajks,
    4 łyżki mąki pszennej,
    4 łyżki cukru,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju,
    Krem:
    200 g serka mascarpone,
    250 ml kremówki,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 śmietan-fixy
    Dodatkowo:
    mały słoik drylowanych wiśni,
    pół tabliczki gorzkiej czekolady,
    1 kieliszek wiśniówki
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada "czarny las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz olej, mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Krem:
    kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem.
  • 3. Roladę nasączamy wiśniówką. Ścieramy na tarce czekoladę. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy resztą kremu, wiśniami i czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować