Rolada "czarny las" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz olej, mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia.
2.Krem:
kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem.
3.Roladę nasączamy wiśniówką. Ścieramy na tarce czekoladę. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie dekorujemy resztą kremu, wiśniami i czekoladą.
Komentarze