Rolada cielęca

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taka rolada idealnie pasuje na stół Wielkanocny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg szynki cielęcej
    1 szklanka białego wina wytrawnego
    1 łyżeczka octu
    szczypta mielonego pieprzu
    garść świeżego tymianku
    garść natki pietruszki
    2 łyżeczki tartej bułki
    5 jajek ugotowanych na twardo
    1 posiekana cebula
    2 ugotowane cienkie marchewki
    1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski
    1 1/2 litra bulionu warzywnego

Rolada cielęca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada cielęca 1. Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką.
    Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle.
    Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem.
    Podałem po wystygnięciu z dodatkiem świeżo startego chrzanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy