Bardzo smaczna dzięki swojej bogatej, nietypowej zawartości.
25 min
Składniki:
10 dag mielonego mięsa wieprzowego
60 dag mielonego mięsa z kurczaka
kajzerka
2 cebule
ząbek czosnku
jajko ugotowane na twardo
2 jaja
2 marchewki
10 dag mrożonej fasolki szparagowej
2 łyżki oleju
pieprz, sól
masło do wysmarowania formy
kilka pomidorków koktajlowych i koperek do dekoracji.
Rolada chorwacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę namoczyć, odcisnąć. Cebule i czosnek obrać, posiekać, cebule przesmażyć na łyżce oleju. Ugotowane jajo obrać, przekroić, wyjąć żółtko, razem z białkiem pokroić w kostkę.
2.Mięsa połączyć, wyrobić z cebulą, czosnkiem, odciśniętą kajzerką. Doprawić solą i pieprzem.Wstawić do lodówki. (jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać parę łyżek bułki tartej).
3.Marchewkę obrać, opłukać, pokroić. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 7 minut, dodać do niej marchewki, gotować jeszcze 3 minuty.
4.Na papierze do pieczenia z masy uformować prostokąt ( 30x20) u grubości 1 cm. Rozłożyć na nim warzywa, pokrojone białko i żółtko, zwinąć w roladę. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim pieczeń i wstawić na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Ozdobić pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Komentarze