• Rolada brokułowa

    Autor: Irena Wojak, Stara Wieś

  • Jestem krawcową. Wychowuję 8-letniego Kubę i 6-letnią Anię. Ta rolada smakuje na ciepło i na zimno, a przygotowałam ją dla mamy, która jest na diecie cukrzycowej.

  • Składniki

    Ciasto:
    ● średni brokuł
    ● 5 jajek
    ● 15 dag mąki
    ● sól
    ● pieprz
    Farsz:
    ● 2 cebule
    ● 50 dag pomidorów
    Oraz:
    ● olej do smażenia
    ● masło do formy

  • Sposób przygotowania

    1.
    Rolada brokułowa - krok 1

    Ciasto: brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Jajka ubijamy, wsypujemy mąkę, brokuły, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem formy 20x28 cm. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

    2.
    Rolada brokułowa - krok 2

    Przygotowujemy farsz: cebule obieramy, kroimy w małą kostkę i szklimy na oleju. Pomidory sparzamy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    3.
    Rolada brokułowa - krok 3

    Ciepłe ciasto smarujemy farszem i zwijamy w roladę. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    brokuł, zapraszamy gości
  • 1 komentarz
    • Gość
      2014-06-12T09:53:31+02:00 gość IP: 88.156.*.*
      Rolada jest fantastyczna. Zgadzam się z twierdzeniem, że wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Podaję ją z sosem pomidorowym zrobionym z cebuli, koncentratu i pomidorów.
      Polecam wszystkim, bo jest tego naprawdę warta ;)

Autor: Irena Wojak, Stara Wieś

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-26T12:03:39+02:00

347 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_08-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »