Rolada boczkowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek umyć i pokroić tak aby uzyskać długi płat. Mięso natrzeć dokładnie z obu stron solą peklową.Czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie bardzo dokładnie natrzeć mięso przyprawami i czosnkiem, zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Umieścić w woreczku, wsadzić do szynkowara. Na wierzch ułożyć listki laurowe i dolać wodę. (z wody powstanie pyszna galaretka). Szczelnie zamknąć szynkowar i odstawić go do lodówki na 24 h aby mięso porządnie się zamarynowało i przeszło przyprawami. Po 24 h umieścić szynkowar w garnku z wodą (woda ma sięgać do 2/3 szynkowara). Parzyć w 80 st przez 2 h. Następnie ostudzić szynkowar i wstawić do lodówki na 12 h. Po tym czasie zdjąć sznurek i nasza rolada boczkowa nadaje się do krojenia na kanapki. Smacznego!
Porady
W zależności od preferencji możemy zmieniać ilość i skład marynaty.
Komentarze