Rolada boczkowa z szynkowaru

4.5 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna domowa rolada boczkowa pachnąca boczkiem idealna na kanapki.

Składniki:

  • 1 kg boczku
    1 łyżeczka soli peklowej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    6 ząbków czosnku
    2 listki laurowe
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa
    3-4 łyżki wody

    Ponad to sznurek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny

Rolada boczkowa z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyć i pokroić tak aby uzyskać długi płat. Mięso natrzeć dokładnie z obu stron solą peklową.Czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie bardzo dokładnie natrzeć mięso przyprawami i czosnkiem, zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Umieścić w woreczku, wsadzić do szynkowara. Na wierzch ułożyć listki laurowe i dolać wodę. (z wody powstanie pyszna galaretka). Szczelnie zamknąć szynkowar i odstawić go do lodówki na 24 h aby mięso porządnie się zamarynowało i przeszło przyprawami. Po 24 h umieścić szynkowar w garnku z wodą (woda ma sięgać do 2/3 szynkowara). Parzyć w 80 st przez 2 h. Następnie ostudzić szynkowar i wstawić do lodówki na 12 h. Po tym czasie zdjąć sznurek i nasza rolada boczkowa nadaje się do krojenia na kanapki. Smacznego!

Porady

W zależności od preferencji możemy zmieniać ilość i skład marynaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować