Rolada boczkowa z porem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam pory pod każdą postacią. Tym razem dodałam do pieczenia boczku. Mięsko wyszło super pachnące, soczyste i domowe. Smakuje wybornie z ciemnym pieczywem i domowym chrzanem.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Około 2 kg surowego, chudego boczku(u mnie 1,8 kg)
    1 duży por
    Sól, pieprz, liście laurowe
    Rękaw do pieczenia

Rolada boczkowa z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Dodać pokruszone liście laurowe, zwinąć w roladę, odstawić do lodówki na 2 dni. Pora oczyścić, odciąć jasną część, przeciąć ją na ćwiartki, posolić. Odstawić na 2 godziny.
    Mięso rozłożyć, ułożyć wzdłuż pora, zwinąć w roladę, obwiązać nićmi. Włożyć do rękawa, następnie do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i przez 20 minut dusić w temp. 180 stopni. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec mięso około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

1. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, będzie skórka boczku lekko przypieczona. 2. Pory można delikatnie rozbić przed włożeniem do mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy