ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ

0 (0 ocen)

Zamiast kupować wędliny,możemy sami przygotować sobie smaczną,aromatyczną roladę do chleba.Nie wymaga dużo pracy a smak jest oszałamiający.

Składniki:


  • 2 kg.chudego boczku bez skóry
    25 dkg.metki łososiowej Sokołów
    2 średnie główki czosnku
    sól,pieprz czarny,majeranek do smaku

Rolada boczkowa z metką łososiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada boczkowa z metką łososiową 1. Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,odkroić nierówne kawałki z grubości i po bokach.Wyrównany kawałek boczku przekroić po grubości nie docinając do końca. Odcięte kawałki boczku pokroić w kostkę.Czosnek drobno posiekać.
  • rolada boczkowa z metką łososiową 2. Połowę czosnku wyłożyć na boczek,posypać solą,pieprzem,majerankiem.
  • rolada boczkowa z metką łososiową 3. Pozostały czosnek przełożyć do miski.Dodać pokrojony w kostkę boczek,metkę łososiową,doprawić do smaku przyprawami i dokładnie całość wymieszać.
  • rolada boczkowa z metką łososiową 4. Masę wyłożyć na połowie rozwiniętego boczku i zwinąć dość ciasno w roladę.
  • rolada boczkowa z metką łososiową 5. Roladę owinąć w papier do pieczenia i obwiązać bawełnianą nicią,końcówki papieru związać. Na blaszkę do pieczenia wlać 1/2 l. wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć zwiniętą roladę.
  • rolada boczkowa z metką łososiową 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 45 min.z każdej strony.Roladę ponownie odwrócić i piec jeszcze po 15 min.z każdej strony .Roladę zdjąć i pozostawić zawiniętą w papier do przestudzenia

Porady

.Wytworzony tłuszcz z pieczenia wylać do pojemnika i można używać do smarowania np.pieczywa..Czas pieczenia uzależniony jest od grubości rolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy