Rolada biszkoptowa z wanilią żurawiną i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do miseczki przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
2.Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.Dodać wydrążone ziarenka wanilii i wymieszać dobre mikserem.
3.Następnie stopniowo wsypać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką do połączenie składników.
4.Papierem wyłożyć blaszkę od piekarnika, wylać ciasto i wyrównać. Piec około 8-10 min w 180 st. Wyjąć z piekarnika, położyć na czystej ściereczce papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier i zrolować biszkopt razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
5.Nadzienie:
Żurawinę namoczyć, najlepiej przez całą noc. Następnie porządnie odcedzić i osuszyć.
6.Do miski przelać śmietanę i wstępnie ubić. Dodać cukier i zagęstnik i ubić na sztywno. Dodać żurawiny ze słoika i delikatnie wymieszać mikserem.
7.Na koniec dodać namoczone żurawiny i wymieszać łyżką.
8.Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć. Rozsmarować całą przygotowaną śmietanę. Na jednym z końców ( tym krótszym) położyć brzoskwinie i zrolować dosyć ciasno. Odłożyć do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na całą noc i rolada ładnie się „ściąga”). Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze