Rolada biszkoptowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne ciasto z truskawkami. Bardzo ładnie się prezentuje , a jeszcze lepiej smakuje

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki mąki

    Krem:
    500 ml śmietany kremówki
    1 szklanka truskawek (dałam mrożone)
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)

    Dekoracja
    kilka świeżych truskawek
    listki mięty

Rolada biszkoptowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
    Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną.
    Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać.
    Piec w 180 stopniach C około 15 minut.
    Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć.
    Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier.
    Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę.
    Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia.
    W tym czasie możemy przygotować krem.

    Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno.
    Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać do ubitej śmietany, dodać rozmrożone truskawki i zmiksować.
    Roladę delikatnie rozwinąć na płasko i posmarować kremem.. Ponownie ściśle zwinąć.
    .
    Na wierzchu ozdobić resztką kremu i truskawkami.
    Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy