Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekko kwaskowa i pachnąca truskawkami rolada do popołudniowej kawy:)

  • 60 min

Składniki:

  • NA BISZKOPT
    • Jaja 5 szt
    • Mąka tortowa 5 łyżek
    • Cukier 5 łyżek
    • Pr.do pieczenia 1/2 łyżeczki
    • MASA
    • Masło 1,5 kostki
    • Cukier puder 4-5 łyżek
    • Truskawki 1/2 kg
    • Ajerkoniak około 100ml
    • Truskawki do przybrania 15 dkg

Rolada biszkoptowa z masą truskawkowo-ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1314yf9 1. Biszkopt.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę,dodać cukier i dalej miksować.
    Dać żółtka ,zmiksować.Na końcu dodać mąkę wymieszaną z pr.do pieczenia i delikatnie zamieszać.
    Piec w 170st.do złotego koloru.
    Upieczony biszkopt,ciepły zawinąć w ściereczkę i zostawić do wystudzenia.

    Masa

    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.Dodawać stopniowo truskawki i dalej miksować.
    Na koniec dać ajerkoniak i jeszcze raz zmiksować.
  • image-1xwycy1 2. Rozwinąć biszkopt,nałożyć 2/3 masy i równo rozsmarować,zwinąć.
    Wierzch i boki posmarować resztą masy i udekorować połówkami truskawek.
    Dać do lodówki na 1 godz.

    Smacznego życzę!

Komentarze

Podobne przepisy