Rolada biszkoptowa z galaretką

4.48 (192 ocen)

Pyszna biszkoptowa rolada do kawki z galaretką.

Składniki:

  • CIASTO
    jajka - 5 szt
    cukier - 5 łyżek
    mąka - 5 łyżek
    proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
    sól szczypta
    NADZIENIE
    galaretka wiśniowa 2 opak
    woda gotowana - 700 ml
    POLEWA
    czekolada gorzka - 0,5 szt
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty Galaretki

Rolada biszkoptowa z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę.
  • 2. Następnie dodać cukier , dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać ubijając żółtka jaj.
  • 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać.
  • 4. Blaszkę o wym. 39x40 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe.
  • 5.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez ok 15 minut.
  • 6. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia.
  • 7. Następnie galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia.
  • 8. Biszkopt rozwinąć , wyłożyć tężejącą galaretkę, zwinąć w roladę, następnie w ściereczkę.
  • 9. Wstawić do lodówki do całkowiego stężenia galaretki.
  • 10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć roladę i udekorować polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować