Rolada biszkoptowa z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna i prosta w wykonaniu rolada z brzoskwiniami.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 duże brzoskwinie ( 80- 100 dag)
    6 jajek
    szczypta soli
    6 łyżek cukru + łyżeczka cukru z wanilią
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń malinowy bez cukru
    6 pełnych łyżek mąki pszennej
    na lukier cukier puder +woda
    do dekoracji kolorowa posypka

Rolada biszkoptowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0thaqta 1. Umyte brzoskwinie przekrawam na połówki i wyciągam z nich pestki , kroję w plasterki .
  • image-17ufrhg 2. Wykładam ciasno na blaszkę (37x35) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną margaryną.
  • image-0qdl7pa 3. Teraz ubijam ciasto biszkoptowe, białka z cukrem ubijam na sztywno, dodaję po jednym żółtku, następnie dom asy przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i wykładam na brzoskwinie. Wyrównuję wierzch i piekę. Temperatura 160 st. C 35 minut ( termo obieg)
  • image-1wj9fm8 4. Po upieczeniu od razu przekładam na deskę ze ściereczką, do góry brzoskwiniami, ściągam papier i od razu zwijam gorącą roladę.
    Dekoruję lukrem i kolorową posypką.

Porady

Można użyć innych owoców, gruszki, jabłka , kombinacja dowolna ;)

Komentarze

Podobne przepisy