Rolada bezowa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rolada z bitą śmietaną i żurawiną, która ma kwaskowy smak, więc idealnie smaki się równoważą.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 białka
    120g cukru pudru plus łyżka do śmietany
    120g żurawiny ( u mnie suszona)
    150ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada bezowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną i lśniącą piane, dodając stopniowo cukier puder.
    Blachę o wymiarach 23*36 wykładamy papierem do pieczenia.
    Przykładamy masę bezową i pieczemy 20 minut w 160*C.
    Gotową beze, jeszcze ciepłą zawijany w rulon wzdłuż krótszego boku - kładziemy na ścierkę i w niej zawijamy roladę.
    Gdy rolada stygnie ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru.
    Na wystudzoną - to ważne roladę rozsmarowujemy śmietana,a na niej układamy żurawinę.
    Zwijamy, możemy obsypać cukrem pudrem i od razu podajemy.
    Gdy rolada "czeka" w lodówce na gości, do spożycia, żurawina nasiąknie wilgocią śmietanki i będzie miękka, nie chrupiąca.
    Wybór należy do Was, kiedy wcinacie. Nie dodaję w tym przypadku żelatyny do śmietany, gdyż błyskawicznie schodzi i nie ma takiej potrzeby. W mojej pierwszej dodałam z obawy że śmietana mi zjedzie, ale okazało się, że niepotrzebnie:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować