Fantastyczna, delikatna beza z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Roladę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;)
Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować bezę. Piec ok 20 minut w 160 stopniach. Po ok 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo.
Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia.
2.Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać w garnuszku kilkanaście minut do zredukowania soku. Do gorących dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1/4 szkl zimnej wody, wymieszać i odstawić do czasu aż ostygnie.
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem.
Bezę posmarować frużeliną, zostawiając wolne brzegi. Na truskawki wyłożyć mascarpone, zwinąć roladę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem i truskawkami.
Komentarze