ROLADA BEZOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

bardzo słodki deser dla łasuchów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 białek
    330 g cukru drobnego do wypieków
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny
    3 łyżki cukru pudru
    konfitura z czarnej porzeczki
    1 kostka masła
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    2 żółtka
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Beza

Rolada bezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół.
  • 2. Budyń ugotować w 1 szkl mleka i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z masłem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.
  • 3. Na placku rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki a na to nałożyć masę budyniową. Zwinąć roladę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować