Rolada bezowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienity przepis na wykorzystanie pozostałych białek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 5 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżeczki
    - ocet: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana kremówka: 400 gramów
    - śmietan fix: 1 opakowanie
    - truskawki: 250 gramów
    - cukier puder: 0.25 szklanki
    - margaryna: 3 gramy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada bezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada bezowa 1. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
    Formę do pieczenia posmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140'C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.

    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix'u. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki.

    Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku.
    Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować