Słodki banan, gorzkie kakao w cieście i polewie, no i przede wszystkim te zaskakująco chrupiące orzechy w delikatnej masie... czego chcieć więcej??? Idealna do kawki..
Rolada bananowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem. Ubijając, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Piec 20 minut w temp. 170 st. C Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, ciasto zrolować .
Zagotować 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka, mieszając, zagotować. Powstały budyń przykryć folią, ostudzić.
Zagotować 10 łyżek mleka, sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce budyniu i orzechy i cytrynę. Banany też warto skropić sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowaną masą. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć banany, potem zwinąć je w roladę. Przygotować polewę: Margarynę, mleko i cukier rozpuścić razem w garnuszku na palniku, mieszając pilnując aby nie doprowadzić do zagotowania. Dodać kakao z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Roladę polać polewą czekoladową i posypać kokosem lub orzechami.
Komentarze