Rolada bananowa z mascarpone

4.5 (186 ocen)

  • 35 min

Jej przygotowanie nie jest skomplikowanie, a każdego zachwyci smakiem i wyglądem :))

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 80 g mąki pszennej
    * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    * 3 żółtka
    * 4 białka
    * 60 ml wody
    * 65 g cukru
    * 2 łyżki oliwy z oliwek
    * 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    * 2 łyżeczki solu z cytryny

    Krem:
    * 150g serka mascarpone
    * 150g śmietany kremówki
    * 40g cukru
    * 2 średnie banany

    Do dekoracji:
    * cukier puder
    * kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada bananowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać wodę i wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Mąkę przesiać i połączyć z mąką ziemniaczaną. Powoli dodawać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blachy (największej jaką mamy). Biszkopt na roladę powinien być duży i płaski. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 12 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.
  • 3. Krem:
    Serek utrzeć z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z mascarpone.
  • rolada 4. Upieczony, gorący biszkopt przełożyć na ręcznik kuchenny papierem do pieczenia do góry. Delikatnie usunąć papier. Delikatnie, z wyczuciem, zawijać biszkopt wraz ze ściereczką, aby nie popękał. Zwinięty w rulon biszkopt w ściereczce pozostawić do ostygnięcia.
  • rolada 5. Gdy biszkopt jest całkowicie wystudzony, rozwinąć go i na wierzch wyłożyć masę. Na koniec 2 banany z uciętymi końcówkami i skropione sokiem z cytryny. Zwinąć roladę i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na ok 2 godziny.
  • 6. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem, a następnie kakao. Smacznego!

Porady

Podczas zwijania biszkoptu kiedy jest jeszcze gorący, najlepiej zrobić to w kilku podejściach. Za pierwszym razem zwinąć ciasto w gruby rulon i niech chwilkę tak poleży, następnie rozwinąć i ponownie zawinąć tym razem ciaśniej. Czynność powtórzyć ok 3 razy. Roladę kroić bezpośrednio przed podaniem, ponieważ banan lubi szybko czarnieć. Jeżeli rolada przez jakiś czas będzie stała na stole, najlepiej jej nie kroić całej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować