Rolada bakaliow-jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto które zawsze wychodzi za każdym razem smakuje inaczej ale przepyszne przepyszne. Jest szybkie w przyrządzaniu i pieczeniu. Ładnie wygląda. Nadzienie można zmieniać wedle zachcianek dodawać.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,cukier puder, cynamon, 4 jabłka, bakalie wedle uznania: żurawina, rodzynki, 4 śliwki suszone,4 morele suszone, 4 daktyle, drobno posiekane orzechy.

Rolada bakaliow-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada bakaliowo-jabłkowa 1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ubić pianę następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Nadzienie: jabłka pokroić w plasterki albo utrzeć. Pokroić bakalie.
    Na dno foremki rozłożyć jabłka, bakalie, posypać cukrem waniliowym i cynamonem i zalać ciastem. Piec 30 min w 180 C.
    Rolowanie: Ścierkę kładziemy na stole posypujemy cukrem pudrem. Gorące ciasto kładziemy na ścierkę i rolujemy. pozostawić do wystygnięcia.

Porady

Zamiast cukru można dodać miodu. Nadzienie wedle uznania. Na zdjęciu rolada z jabłkami i bakaliami. Robiłam jeszcze z jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy