Rolada

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kolorowa, galaretkowa rolada pięknie się prezentuje i super smakuje.

  • 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT:5 jaj, 5 łyżek cukru,5 łyżek mąki, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki oleju.
    1krem do tortów, kolorowe galaretki

Rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli dodać cukier następnie żółtka , mąkę dodawać stopniowo wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą blaszkę piec 20 min w temp 180''C UŻYWAMY DO PIECZENIA BLASZKI NAJWIĘKSZEJ NAJLEPIEJ TEJ, KTÓRĄ MAMY W KOMPLECIE Z PIEKARNIKIEM.
  • galaretki 2. Galaretkę przygotowujemy wcześniej ja używam foremek do lodu zalewam w nie galaretki wychodzą fajne wzory do dekoracji rolady resztę galaretek zalewam w filiżanki później kroję w kosteczki
  • 3. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu dodać do niego pokrojone galaretki.
  • 4. Po wyciągnięciu z piekarnika gorący biszkopt wyłożyć z blaszki i położyć na rozłożoną bawełnianą ściereczkę. Wraz ze ścierką zwinąć placek w roladę i pozostawić do wystygnięcia.Następnie rozwinąć ciasto, wyłożyć na nie krem i zwinąć ponownie. Górę również smaruję kremem i układam kolorowe galaretki.

Porady

Zwinięcie wraz ze ściereczką ma na celu zwilżyć biszkopt i sprawić by nie pękał przy zwijaniu z kremem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy