Rogate pączusie babci Marysi

4.49 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja mama piekła je dla niezapowiedzianych gości.

Składniki:

  • ● 1/2 l kwaśnego mleka
    ● 25 dag mąki
    ● łyżeczka sody
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 4 łyżeczki cukru
    ● jajko
    ● 10 dag wiórków kokosowych
    ● szczypta soli
    ● olej do smażenia
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Rogate pączusie babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i so­dą. Miksując, wlewamy mleko, dodajemy oba cukry i wiórki. Wbijamy jajko, solimy. Ciasto na chwilę odstawiamy.
  • 2. Do głębokiej patelni wlewamy olej na wys. ok. 3 cm i rozgrzewamy. Ciasto nabieramy łyżeczką i palcem zsuwamy na tłuszcz – wtedy utworzą się różki. Smażymy z obu stron. Wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować