Rogaliki ze smażonymi jabłkami

1 (1 ocen)

  • 30 min

Są proste w wykonaniu, idealny dodatek do kawy i drugiego śniadania. Wyśmienita uczta dla smakoszy ciasta drożdżowego.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
    6 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    sól do smaku
    5 żółtek + 1 jajko
    sok z 1 cytryny ze skórką
    ½ kostki masła
    6 szklanek mąki
    ½ litra smażonych jabłek+1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rogaliki ze smażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem i solą. Ciepłe mleko wlać do drożdży i pół mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka, resztę mąki i sok ze skórką z cytryny oraz wystudzone masło. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować na okrągłe placki, podzielić na trójkąty. Jabłka rozmieszać z galaretką, wystudzić. Każdy trójkąt posmarować białkiem i ułożyć masę jabłkową. Zwinąć. Blachy natłuścić, ułożyć rogaliki, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. około 180 stopni na złoty kolor.

Porady

Rogaliki można posypać grubym cukrem lub sezamem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować