Rogaliki z wody

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Bardzo prosty, niezawodny i szybki sposób na pyszne topione rogaliki z nadzieniem.

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na 16 sztuk:
    25 g świeżych drożdży
    1 czubata łyżka cukru
    300 g mąki
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
    1 jajko
    125 g masła lub margaryny

    marmolada lub powidła do nadziania
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z wody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem rozetrzeć łyżką na płynną masę. Dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Dodać jajko, mąkę i rozpuszczone (ostudzone) masło lub margarynę. Krótko wyrobić ręką. Ciasto zbite w kulę wrzucić do zimnej wody na ok. 20 minut lub do czasu wypłynięcia ciasta na powierzchnię wody. Wyjąć z wody, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na grubo podsypaną mąką deskę, posypać obficie po wierzchu mąką i przy pomocy wałka uformować koło. Podzielić, jak pizzę, na 8 trójkątów. Przy końcu szerszego brzegu kłaść marmoladę lub powidła i zawinąć w rulon, po czym lekko zagiąć końce, tworząc kształt rogali. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować wodą i posypać cukrem. Piec do zrumienienia ciasta ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować