Rogaliki z serem i żurawinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia.
2.Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z cukrem do sera dodać żółtka jajek i proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ser na koniec dodać żurawinę.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa okrągłe placki grubości około 1 cm, następnie pociąć je na 8 trójkątów i na każdym nałożyć porcję nadzienia i zwinąć rogaliki. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i odstawić jeszcze raz na kilka minut do podrośnięcia.
Piec około 20 min w temp. 180st.
4.Upieczone rogaliki po wierzchu delikatnie polać lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku z cytryny, ozdobić żurawiną.
Komentarze