Rogaliki z serem i żurawinką

0 (0 ocen)

Pyszne i pachnące rogaliki z lekko kwaskową żurawinką

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    25 dag margaryny
    2 jajka
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    200 ml kwaśnej śmietany u mnie 12 %
    5 dag drożdży
    Masa serowa:
    1/2 kg białego sera
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 opakowania budyniu śmietankowego
    5 dag suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z serem i żurawinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z cukrem do sera dodać żółtka jajek i proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ser na koniec dodać żurawinę.
  • rogaliki z serem i żurawinką 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa okrągłe placki grubości około 1 cm, następnie pociąć je na 8 trójkątów i na każdym nałożyć porcję nadzienia i zwinąć rogaliki. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i odstawić jeszcze raz na kilka minut do podrośnięcia.
    Piec około 20 min w temp. 180st.
  • rogaliki z serem i żurawinką 4. Upieczone rogaliki po wierzchu delikatnie polać lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku z cytryny, ozdobić żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować