Rogaliki z serem

0 (0 ocen)

Rogaliki z serem to fajna odmiana po tych z marmoladą, ja jednak pozostanę wierna tym drugim :-)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    2/3 szklanki mleka
    50g masła
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    10g drożdży świeżych

    Nadzienie:

    150g twarogu półtłustego
    1 żółtko
    1 łyżka masła
    Cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać.

    Dodać przesianą mąkę, jajko i stopione masło.

    Wyrobić elastyczne ciasto, jeśli trzeba, dodać mąki.

    Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.



    Ser zmielić np. blenderem, wymieszać z cukrem pudrem, żółtkiem i masłem.

    Odstawić do lodówki.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na okrąg i poprzecinać na trójkąty.

    Na każdy trójkąt nakładać porcję sera i zwijać rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Uformowane rogaliki przykryć i odstawić na 30 minut.

    Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180' i piec rogale aż się zarumienią.

    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować