Rogaliki z różaną marmoladą

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja wnuczka Paulina bardzo lubi słodkości.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    kostka margaryny
    5 dag drożdży
    3 łyżki śmietany 12-proc.
    2 jajka
    białko
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    marmolada z róży
    15 dag cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z różaną marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, jajka, rozkruszone drożdże, śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka, szczelnie zawiązujemy i na ok. 15 minut wkładamy do zimnej wody
  • 2. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury 180 °C.
  • 3. Cukier puder i sok z cytryny ucieramy z 2 łyżkami gorącej wody. Lukrem smarujemy rogaliki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować