Rogaliki z powidłami

4.5 (166 ocen)

A u mnie dziś na śniadanie pyszne rogaliki z filiżanką mleka.

Składniki:

  • 1 kost margaryna Kasia,
    0,5 szkl śmietana słodka,
    80 g drożdże,
    0,5 kg mąka,
    powidła śliwkowe,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wysypać do miski, dodać pokruszone drożdże i pokrojoną margarynę, oraz śmietanę.
    Wyrobić składniki ręką na gładką masę.
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, pokroić na kwadraty 8x8 cm.
  • 3. Na środku każdego kwadratu rozłożyć łyżeczką powidła.
  • 4. Zawinąć brzegi ciasta ponad nadzieniem, formując rogaliki.
  • 5. Rogaliki umieścić na blasze wyłożonej pergaminem, piec 25 minut , do zrumienienia.
  • 6. Wyjąc z pieca przestudzić posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować