Rogaliki z orzechowym nadzieniem

4.5 (198 ocen)

Pyszne drożdżowe rogaliki z orzechowym nadzieniem.

Składniki:


  • Ciasto drożdżowe:
    400 g mąki pszennej typ 500
    90 g masła
    200 ml mleka
    1,5 łyżeczki drożdży suszonych
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 żółtka
    0,5 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    0,5 szkl orzechów włoskich
    0,5 szkl orzechów ziemnych niesolonych
    50 g cukru
    40 g masła
    1 jajko do posmarowania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Rogaliki z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, masło i cukier podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć. Mąkę przesiać wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, utarte żółtka i miksować końcówką do ciast drożdżowych na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć misę miksera i pozostawić w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    W tym czasie w blenderze lekko zmiksować orzechy. Miksujemy tak by jeszcze pozostały kawałki orzechów lub siekamy nożem. W garnku roztopić masło, zdjąć z ognia wsypać cukier, szczyptę cynamonu, orzechy i wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto podzieli na dwie części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jakiem i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
    Piec w 180 stopniach góra-dół około 18-20 minut.
    Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować