Rogaliki z nutellą i wiśniami

0 (0 ocen)

Pyszne ze słodko-kwaśnym wnętrzem.

Składniki:

  • 600 g mąki
    1 margaryna
    50 g drożdży
    1/2 szkl. zimnego mleka
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy 16 g
    2 łyżki gęstej śmietany

    słoiczek drylowanych wiśni
    pojemnik kremu orzechowego 180 g np. Nutella

Rogaliki z nutellą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki-przygotowanie. 1. Mąkę przesiewamy na blat, siekamy z margaryną.
    Drożdże mieszamy z mlekiem, jajka roztrzepujemy z cukrami.
    Do mąki dodajemy wszystkie składniki i szybko zagniatamy ciasto.
    Dzielimy je na 6 równych części i wkładamy na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie każdą kulkę wałkujemy na grubość 0,5 cm, kroimy radełkiem lub nożem na 6 części, na każdej kładziemy po pół łyżeczki kremu i po kilka wiśni osączonych z zalewy, zwijamy rogaliki.
  • 2. Układamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy na złoto w temp.175*C.

Komentarze

Podobne przepisy