1/2 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 g masła
2 jajka
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżka cukru (jak lubi ktoś słodsze to więcej, ja tym razem dałam 3 i tak ciasto za słodkie nie było)
szczypta soli
nutella
cukier puder do posypania rogalików
Rogaliki z nutellą :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z cukrem. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę pszenną, dodać miękki masło, posiekać i zagnieść z mąką. Dodać jajka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże, które powinny się rozpuścić. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Podzielić na 4 części, stolnicę posypać mąką, każda część rozwałkować w okrąg, który podzielić na 8 części ( chyba że okrąg wyjdzie duży to wtedy na więcej, żeby rogaliki nie były za duże), nałożyć marmoladę i zwinąć rogaliki. Piec w 180 stopniach przez 25 minut ( maja nabrać złotawego koloru). Ciepłe oprószyć cukrem pudrem :)
Komentarze