Rogaliki z nadzieniem wieloowocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wyrobić wraz z masłem na gładką masę. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ponownie zarobić.
2.Ciasto rozwałkować, talerzem płytkim lub deserowym (w zależności od tego jak wielkiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki) wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 160 st C z wentylatorem. Upieczone rogaliki posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Porady
Najlepiej jako nadzienie użyć marmolady, gdyż dżem jest zdecydowanie rzadszy przez co podczas pieczenia wypływa z wnętrza rogalików.
Komentarze