Rogaliki z nadzieniem wieloowocowym

0 (0 ocen)

Wyśmienite do kawki.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    240g masła lub margaryny (zimne z lodówki)
    2/3 małego kubka śmietany kwaśnej 18%
    2-3 łyżki cukru kryształ
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    2 żółtka
    marmolada wieloowocowa

Rogaliki z nadzieniem wieloowocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wyrobić wraz z masłem na gładką masę. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ponownie zarobić.
  • 2. Ciasto rozwałkować, talerzem płytkim lub deserowym (w zależności od tego jak wielkiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki) wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 min w 160 st C z wentylatorem. Upieczone rogaliki posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej jako nadzienie użyć marmolady, gdyż dżem jest zdecydowanie rzadszy przez co podczas pieczenia wypływa z wnętrza rogalików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy