Rogaliki z masą orzechową i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając łyżkę cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z 2 łyżkami mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, dodajemy jajka. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do reszty składników wraz z margaryną. Wyrabiamy ciasto rękoma i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
2.Masa orzechowa:
Kaszę zagotować i rozkleić na mleku ciągle mieszając. Orzechy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę i wymieszać z kaszą manną. Dodać cukier, cukier waniliowy i rum. Ostudzić.
3.Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy powidła, bądź masę orzechową i zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wysmarowanej blaszce. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut. Lukrujemy.
Komentarze