Rogaliki z masą orzechową i powidłami

4.51 (164 ocen)

  • 45 min

Masę orzechową znalazłam w starej książce z przepisami i postanowiłam połączyć ją z rogalami. Wyszły pyszne.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    350 g margaryny
    200 g cukru
    szczypta soli
    4 jajka
    100 g drożdży
    szklanka mleka
    Masa orzechowa:
    10 dkg orzechów włoskich
    2 czubate łyżki kaszy manny
    3/4 szklanki cukru pudru
    szklanka mleka
    cukier waniliowy
    olejek rumowy
    Dodatkowo:
    słoik powideł
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z masą orzechową i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając łyżkę cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z 2 łyżkami mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, dodajemy jajka. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do reszty składników wraz z margaryną. Wyrabiamy ciasto rękoma i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
  • 2. Masa orzechowa:
    Kaszę zagotować i rozkleić na mleku ciągle mieszając. Orzechy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę i wymieszać z kaszą manną. Dodać cukier, cukier waniliowy i rum. Ostudzić.
  • 3. Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy powidła, bądź masę orzechową i zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wysmarowanej blaszce. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut. Lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować