Rogaliki z masą makową i lukrem

4.98 (204 ocen)

Najłatwiejsze rogaliki jakie tylko mogą być.

Składniki:

  • 70 dkg mąki pszennej typ 450
    1 kostka roztopionej, wystudzonej margaryny (250 g)
    5 dkg drożdży
    0,5 szklanki mleka ciepłego (nie gorącego)
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany 18 %
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    masa makowa z bakaliami
    skórka kandyzowana pomarańczowa do ozdoby
    lukier:
    1 białko
    kilka kropel soku z cytryny
    pół szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.98 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z masą makową i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę masy makowej i zwijać. Zwijać rogaliki - od najszerszej części do czubka i lekko wygiąć w łuk.
  • 3. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 -20 min w temperaturze ok 190-200 stopni. Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i cukier puder. Gotowe i wystudzone polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować