Rogaliki z jagodami

4.5 (148 ocen)

Delikatne drożdżowe rogaliki z jagodami, które nauczyła mnie piec moja mama. Ich plus , że można je robić każdej porze roku.

Składniki:

  • Ciasto:
    Ciasto:
    1kg mąki
    1/2kg margaryny
    6 jajek
    2 żółtka
    5dkg drożdży
    1/2 szkl. cukru


    Nadzienie:
    około 1 litr jagód( świeżych bądź mrożonych)
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Odrywamy kawałek ciasta , rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty. Na każdy kwadrat dajemy po płaskiej łyżeczce cukru.
  • 3. Na kwadrat dodajemy jagody i zwijamy - tworząc rogalika. Robimy tak z każdym kwadratem.
  • 4. Rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Aż nabiorą złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować