Rogaliki z jabłkami

4.38 (224 ocen)

Rogaliki są bardzo proste i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    1/2 kg mąki pszennej
    2 jajka
    6 łyżek śmietany 18 %
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    2 większe jabłka
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.38 (224 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki z jabłkami 1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić około godziny w lodówce.
    Jabłka obrać i pokroić w cząstki.
    Schłodzone ciasto rozwałkować około 1/2 cm grubości i pociąć na trójkąty
  • rogaliki z jabłkami 2. na każdym trójkącie ułożyć po cząstce jabłka, delikatnie posypać cynamonem i cukrem waniliowym, zwinąć rogaliki.
    Rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać grubym cukrem.
    Piec w temp. 180st około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować